V pretekoch štafiet triumf Nórov, Slováci uzatvorili desiatku

16.02.2013 Celý región

Nové Město na Morave 16. februára (TASR) - Nórski biatlonisti sa ovenčili na MS v Novom Měste na Morave ďalšou zlatou medailou. V pretekoch štafiet na 4x7,5 km sa už štvrtýkrát postavili na MS v nepretržitom rade na piedestál, tentoraz v zložení Ole Einar Björndalen, Henrik L'Abee-Lund, Tarjei Boe a Emil Hegle Svendsen. Až o 1:12,8 min za nimi zaostali Francúzi a o 1:18,5 min Nemci. Slováci s Dušanom Šimočkom, Pavlom Hurajtom, Matejom Kazárom a Miroslavom Matiaškom obsadili 10. miesto (+3:27,8 min).

Nórsko, Francúzsko, Nemecko, také bolo poradie na stupňoch vlani na MS v Ruhpoldingu. Úradujúci olympijskí šampióni Nóri trikrát za sebou na svetovom šampionáte triumfovali a na Vysočine mali nesmiernu chuť na štvrtý. Oprávňovali ich k tomu aj výsledku v 'sveťáku', v ktorom síce len raz zvíťazili, no niektoré preteky aj vypúšťali, a tak sa stalo, že pred seba pustili dva razy Francúzov a raz Rusov.

Slováci si nepripúšťali krach z vlaňajška na MS, keď v Ruhpoldingu skončili až na 12. mieste, a zasiahlo sa aj do zostavy. Kvarteto so Šimočkom, Hurajtom, Kazárom a Matiaškom zažilo v tejto sezóne v tejto skladbe premiéru. Nepatrné nezhody sa však našli, Šimočko opäť rozbiehal preteky, tretíkrát túto zimu a rovnako ako vlani na MS. Hurajt na druhom úseku sa ukázal v sezóne až teraz, Kazár na treťom už tretíkrát a Matiaško finišoval rovnako ako v 2. kole SP v rakúskom Hochfilzene, kde Slováci skončili na veľmi dobrom 7. mieste. Za základný cieľ sa považovalo umiestenie do desiatky, hlavne preto, že vo Svetovom pohári túto zimu sa zrodilo jedno siedme, deviate, 10. a opäť deviate miesto.

Z nórskeho tímu vyžarovala medzi 29 štartujúcimi obrovská sila, no aj z osvedčeného francúzskeho a z ruského, nad Nemcami zasa visel po nepresvedčivých výkonoch veľký otáznik.

Teplota na bode mrazu nezabránila, aby sa divácky kotol veľmi rýchlo dostal do správneho varu. Bez čo len jediného trestného okruhu zvládli všetci úvodnú ležku, v stojke už nie, trebárs Švéd Bergman a Talian De Lorenzi si museli odkrúžiť trestný okruh. V tomto porovnaní Dušan Šimočko zvládol strelnicu výborne (0+1, 0+0), len s jedným dobíjaním a Pavlovi Hurajtovi odovzdal 13. miesto so stratou na Nemecko 52,4 sekundy. So streľbou 0+1, 0+2 a s odstupom 1:51 min na vedúce Nórsko i Rusko ho Hurajt zlepšil na 12-te.

Druhá polovica trate mala vyznieť podľa prognóz pre Slovákov lepšie. Matej Kazár nasadil podstatne vyššiu bežeckú rýchlosť ako Šimočko a Hurajt, na chvíľu sa prepracoval na 8. miesto, k ležkovej streleckej bilancii 0+2 pridal stojkových 0+1 a posunul sa opäť na 8. priečku, na odovzdávke dokonca na siedmu (+2:19,7). Boj o medailu sťažili Rusom dva trestné okruhy Garaničeva a na čele sa pevne usadili Nóri s Boem a Nemci s Peifferom.

Záverečný okruh poznamenal súboj o zlato Nóra Svendsena a Nemca Lessera i úsilie Miroslava Matiaška udržať solídnu pozíciu. Pred záverečnou streľbou si mohol severan dovoliť aj dve dobíjania, opravoval len raz a pohodlne si vychutnal jazdu do cieľa, s istotou kolektívneho zlata a pre seba už štvrtého na týchto MS. Nemec Lesser zrušil bezchybnú bilanciu krajanov na predchádzajúcich úsekoch, dvakrát krúžil na trestnom okruhu a pripravil sa tak o striebro. najskôr len za bronzom sa pustil odhodlane Francúz Martin Fourcade, no zveľadil ho na striebro pre Nemcom Lesserom. Miroslav Matiaško (0+1, 0+1) naplnil očakávanie, škoda úplne posledného terča, na ktorý raz dobíjal, do záverečného okruhu vybehol deviaty, aby v cieli finišoval 10-ty.

Výsledky muži:

štafety na 4x7,5 km:
1. Nórsko (Ole Einar Björndalen, Henrik L'Abee-Lund, Tarjei Boe, Emil Hegle Svendsen) 1:15:39,0 (0 tr. okr.+5 dobíjaní), 2. Francúzsko (Simon Fourcade, Jean Guillaume Beatrix, Alexis Boeuf, Martin Fourcade) +1:12,8 (0+7), 3. Nemecko (Simon Schempp, Andreas Birnbacher, Arnd Peiffer, Erik Lesser) +1:18,5 (2+3), 4. Rusko 1:24,1 (2+7), 5. Rakúsko 1:38,9 (0+5), 6. Česko 2:50,1 (0+9), 7. Taliansko 3:04,9 (1+9), 8. Kanada 3:05,7 (0+9), 9. Bulharsko 3:11,6 (0+5), 10. Slovensko (Dušan Šimočko, Pavol Hurajt, Matej Kazár, Miroslav Matiaško) 3:27,8 (0+9)
 

Vyberte región